SSC CGL privious year paper Tier-I exam

Hello Friends, आज मै आपके लिये SSC CGL privious year paper ले कर आया हु | SSC CGL privious year paper English भाषा मै है | आप SSC CGL privious year paper हमारी वेबसाइट sarkaribookstore.com से फ्री में पढ़ सकते है| तो दोस्तों आप  SSC CGL privious year paper  उपयोग करे और ज्यादा से ज्यादा हमारी वेबसाइट को शेयर करे जिससे की और लोगो तक हमारी वेबसाइट पहुंचे और उन्हें इसका लाभ मिल सके | अगर आपके पास कोई सुझाव या शिकायत है तो आप हमें हमारी मेल id sarkaribookstore@gmail.com पर मेल कर सकते है| हम आपके उज्जवल भविष्य की कामना करते है|

SSC CGL privious year paper Tier-I exam held on 9 September 2016: General Awareness

 

SSC CGL privious year paper
SSC CGL privious year paper

SSC CGL privious year paper

 

Question 1.Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojna has now been restructured as

 A. Prime Minister’s Rojgar Yojna
 B. National Rural Livelihoods Mission
 C. Jawahar Gram Samriddhi Yojana
 D. Sampoorna Gramin Rojgar Yojana

Ans. National Rural Livelihoods Mission

Explanation: The Swarna Jayanti Swarozgar Yojna (SGSY) has been renamed as National Rural Livelihood Mission. It is formed to alleviate poverty.

Question 2.Neeraj Chopra is associated with which sports?

A. Kabaddi
B. Cricket
C. Javelin Throw
D. Wrestling

Ans. Javelin Throw

Explanation: Neeraj Chopra is an Indian track and field athlete competing in the javelin throw.

Question 3.Which of the following is not a commercial source of energy?

A. Coal
B. Petroleum
C. Natural Gas
D. Firewood

Ans. Firewood

Explanation: All except firewood are used for yielding energy at industrial level.

 

SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

 

Question 4.Who is the runners-up in the recently held UEFA Euro-16?

A. Germany
B. Portugal
C. France
D. U.K

Ans. France

Explanation: In UEFA Euro-16, Portugal won the tournament over the host team France at Stade de France.

Question 5.Taoism, is an ancient tradition of Philosophy and religious belief deeply rooted in

A. Taiwanese custom and world view
B. Chinese custom and world view
C. Japanese custom and world view
D. Vietnamese custom and world view

Ans. Chinese custom and world view

Explanation: Taoism is a religious or philosophical tradition of Chinese origin which emphasizes living in harmony with the Tao.

Question 6.Which of the following is an emergency hormone in humans?

A. Thyroxine
B. Insulin
C. Adrenalin
D. Progestrone

Ans. Adrenaline

Explanation: Adrenaline is called as emergency hormone because it initiates quick reaction, which makes the individual to think and respond quickly to the stress.

Question 7.Which term is not associated with sound wave?

A. Hertz
B. Decibel
C. Candela
D. Mach

Ans. Candela

Explanation: All except candela are used to measuring the several wave-formed quantities.

Question 8.In computer science, data hazard occurs when

A. pipeline changes the order of read/write access to operands
B. performance loss
C. machine size is limited
D. some functional unit is not fully pipelined

Ans.pipeline changes the order of read/write access to operands

Explanation: Data hazards occur when the pipeline changes the order of read/write accesses to operands so that the order differs from the order seen by sequentially executing instructions on the un-pipelined machine.

Question 9.During the period of which Governor General / Viceroy was the Indian Civil Service introduced?

A. Dalhousie
B. Curzon
C. Bentick
D. Cornwallis

Ans. Cornwallis

Explanation: Civil Services was started by Lord Cornwallis and also called the “Father of Indian Civil Service”. Cornwallis realized that in order to consolidate the British rule in India, it was very important to organize the civil services.

Question 10.Which of the following is the uppermost layer of the atmosphere?

A. Stratosphere
B. Mesosphere
C. Ionosphere
D. Exosphere

Ans. Exosphere

Explanation: The atmosphere is comprised of layers based on temperature namely troposphere, stratosphere, mesosphere, and thermosphere. A further region at about 500 km above the Earth’s surface is called the exosphere.

 

Question 11.The first Commercial Civilian Aircraft developed by India is:

A. Pawan Hans
B. Tejas
C. Gajraj
D. Saras

Ans. Saras

Explanation: The NAL Saras is the first Indian multi-purpose civilian aircraft in the light transport aircraft category designed by the National Aerospace Laboratories (NAL).

Question 12.Webbed neck is a characteristic of

A. Down’s syndrome
B. Turner’s syndrome
C. Klinefelter’s syndrome
D. Cri-du-chat syndrome

Ans. Turner’s syndrome

Explanation: A webbed neck is symptom of turner’s syndrome.

Question 13.The World Trade Organization, which replaced GATT, has its Head Quarters in

A. Vienna
B. Brussels
C. New York
D. Geneva

Ans. Geneva

Explanation: The World Trade Organization or GATT is located at Geneva, Geneva canton, Switzerland.

Question 14.The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____ .

A. 21 years
B. 25 years
C. 30 years
D. 35 years

Ans. 30 years

Explanation: A Member of Legislative Council must be a citizen of India, at least 30 years’ old, mentally sound, not an insolvent, and on the voters’ list of the state for which he/she is contesting an election.

Question 15.National Anthem of Bangladesh ‘Amar Sonar Bangla’ was written by

A. Rabindranath Tagore
B. Sarojini Naidu
C. Kazi Nazrul Islam
D. Taslima Nasrin

Ans. Rabindranath Tagore

Explanation: Amar Shonar Bangla is the national anthem of Bangladesh written by Rabindranath Tagore in 1905.

Question 16.The largest producer of Lac in India is

A. Chattisgarh
B. Jharkhand
C. West Bengal
D. Gujarat

Ans. Jharkhand

Explanation: The leading producer of lac is Jharkhand, followed by the Chhattisgarh, West Bengal, and Maharashtra states of India.

Question 17.The founder of Bachpan Bachao Andolan (Save Child Movement ) is

A. Malala Yousafzai
B. Sane Guruji
C. Salman Khan
D. Kailash Satyarthi

Ans. Kailash Satyarthi

Explanation: Bachpan Bachao Andolan is a movement campaigning for the rights of children and It was started by Nobel Laureate Mr. Kailash Satyarthi in 1980.

Question 18.If an electron and a photon have the same wavelength, then they will have the same

A. velocity
B. linear momentum
C. angular momentum
D. energy

Ans. linear momentum

Explanation: As (wavelength)=h/mv; if the wavelength is equal then, the momentum (mv) is equal.

=> photon`s rest mass = 0.

However, from the theory of relativity, it has momentum. Hence, neither the velocity nor the mass of photon can be equal to electron as photon has a zero rest mass but the momentum is equal as the wavelength is.

Question 19.Pandit Lachhu Maharaj, who passed away recently, was associated with

A. Flute
B. Tabla
C. Kathak
D.Bharatnatyam

Ans. Tabla

Explanation: Lakshmi Narayan Singhwas an Indian tabla player of Benaras gharana.

Question 20.A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is

A. Teak
B. Shisam
C. Sandalwood
D. Sal

Ans. Sandalwood

Explanation: In the tropical deciduous forests sal, teak, and sandalwood are the plant specials in the Deccan plateau region.

Question 21.Kalarippayatt is the martial art of which State of

A. Madhya Pradesh
B. Mizoram
C. Nagaland
D. Kerala

Ans. Kerala

Explanation: Kalaripayattu is a martial art and fighting system originated in North Malabar, Kerala, Southern India.

Question 22.Leptospirosis is a disease caused by

A. Virus
B. Fungus
C. Protozoa
D. None

Ans. None

Explanation: Leptospirosis is a bacterial disease that affects humans and animals. It is caused by bacteria of the genus Leptospira.

Question 23.The most abundant metal in the Earth’s crust is 

A. zinc
B. copper
C. aluminium
D. iron

Ans. aluminium

Explanation: Most abundant element in the earth’s crust is Oxygen followed by Silicon. Both of these are non-metals. Silicon is followed by Aluminium which is most abundant metal.

Question 24.Hepatitis affects which organ of the human body?

A. Live
B. Pancreas
D. Spleen
D.Small intestine

Ans. Liver

Explanation: Hepatitis is inflammation of the liver tissue.

Question 25.Mohammed Shahid, who recently passed away, was associated with which sport?

A. Badminton
B. Hockey
C. Football
D. Cricket

Ans. Hockey

Explanation: Mohammed Shahid was an Indian field hockey player known for his dribbling skills.

 

SSC CGL privious year paper

 

 ध्यान दे :–  दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या eBook की आपको आवश्यकता है तो आप निचे comment कर सकते है. आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप comment कर सकते है. हमारा post अगर आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करे और उनकी सहायता करे. आप हमसे Facebook page से भी जुड़ सकते है Daily updates के लिए।

 ध्यान दे :–  नीचे दिए गए Facebook, Whatsapp बटन के माध्यम से आप इसे Share भी कर सकते है, यदि आपको इसी तरह की PDF रोज चाहिये तो आप नीचें दिए गये बेल आइकॉन पे click कर डेली PDF आसानी से प्राप्त कर सकते है | 

 Disclaimer:-  www.sarkaribookstore.com केवल Educational Purposeशिक्षा क्षेत्र के लिए बनाई गई है, तथा इस पर उपलब्ध कुछ पुस्तक ,Notes,PDF Material,Books का मालिक नहीं है, न ही बनाया और न ही स्कैन किया है। हम सिर्फ Internet पर पहले से उपलब्ध Link और Material प्रदान करते हैं। यदि किसी भी तरह से यह कानून का उल्लंघन करता है या कोई समस्या है तो कृपया हमें Mail करें।

gmail = sarkaribookstore@gmail.comm

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!