Army GD sample paper

Hello friends, that all of you competitive examinations will be going on well. Friends, today we are sharing a very important eBook for students preparing for competitive examinations, which will be very important in terms of competitive examination of all of you. Friends, for all you know, let us know today that through this post, the eBook that you are sharing is “Army General Duty sample paper “.If you have any suggestions or complaints, then you can mail us at our mail id [email protected] We wish for your bright future.

 

Army General Duty sample paper
Army General Duty sample paper

                           Army General Duty sample paper

Army General Duty sample paper

1. If ‘x’ means ‘minus’, ‘-’ means ‘division’, ‘+’ means ‘multiplication’, and ‘/‘ means ‘addition’. Which of the following will be the value of the expression  275 x 25 + 6 – 24 / 15?
a. 130.95
b. 135.15
c. 141.12
d. 145.15
Ans.:-d.
Explanation:- 

= 275 x 25 + 6 – 24 / 15;
Change the mathematical signs as per the question stating and apply BODMAS rule-
= 275 – 125 x 16 / 14 + 13;
= 275 + 13 – 142.85
= 145.15

2. If ‘A’ means ‘minus’, ‘C’ means ‘division’, ‘B’ means ‘multiplication’, and ‘D‘ means ‘addition’. What will be the value of 325 D 35 C 70 B 20 A 5?
a. 310
b. 320
c. 330
d. 340
Ans.:-d.
Explanation: – 

= 325 D 35 C 70 B 20 A 5
Change the mathematical signs as the question states and apply BODMAS rule-
= 325 + 35 / 70 * 20 – 5
= 325 – 5 + 10
= 330

3. If a – b means a / b, a/b means a * b, a*b means a + b, then 10 – 1 x 10 / 10 + 1 x 1 =?
a. 0
b. 1
c. 10
d. 11
Ans.:-c.
Explanation:- 
In the above conditions, it is obvious ——a + b = a – b;
= 10 – 1 x 10 / 10 + 1 x 1
Use the above conditions in the above equation and apply BODMAS rule-
= 10 / 1 + 10 – 10 * 1 / 1;
= 10 + 10 -10
= 10

4. Which one of the following four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct?
(6 / 2) x 3 = 0 

a. / and  x, 2 and 3
b. – and  x, 2 and 6
c. / and x, 2 and 6
d. – to x, 2 and 3
Ans.:-d.
Explanation:-
  Considering each case separately-
a) Making the interchanges given in (a.), we get 6 x 3 / 2 = 0; 9 = 0, which is false.
b) Making the interchanges given in (b.), we get 6 x 2 – 3 = 0; 9 = 0, which is false.
c) Making the interchanges given in (c.), we get 2 x 6 / 3 = 0; 4 = 0, which is false.
d) Making the interchanges given in (c.), we get 6 / 3 – 2 = 0; 0 = 0, which is true.
Hence, Option (d.) is the correct answer.

5. If signs ‘+’ and ‘/’ and numbers 3 and 2 are used interchangeably, then which of the following equation would be correct?
a. 14 / 2 + 3 = 10
b. 4 / 2 + 3 = 10
c. 1 / 2 + 3 = 3
d. 14 + 3 /2  = 10
Ans.:-d.
Explanation:-
 Apply the conditions in the all given options;
Option (a.):  14 + 3 / 2 = 10; 17 / 2 = 10; 8.5 = 10, which is not true.
Option (b.):  4 + 3 / 2 = 10; 4 + 1.5 = 10 ; 5.5 = 10, which is not true.
Option (c.):  1 + 3 / 2 = 3; 4 /2 = 3;  2 =3, which is not true.
Option (d.):  14 /2 + 3 = 10;  7 + 3 = 10; 10 = 10, which is true.

6. Correct the following question by interchanging the two signs-
9 + 5 /4 x 3 -6 =12

a. – and /
b. + and x
c. / and x
d. / and +
Ans.:-a.
Explanation:-
Applying each option in the given number equation-
Option (a.):
= 9 + 5 /4 x 3 -6;
= 9 + 5 -4 x 3 /6;
= 14 – 2 = 12.

7. If Q means ‘add to’, P means ‘multiply by’, R means ‘subtract from’ and S means ‘divide by’ then 12 P 12 R 28 Q 7 S 7 = ? 
a. 127
b. 122
c. 117
d. 217
 Ans.:- c.
Explanation:- 

= 12 P 12 R 28 Q 7 S 7;
= 12 x 12 – 28 + 7 / 7;
= 144 – 28 + 1;
= 117.

8. If ‘+’ denotes ‘greater than’, ‘-‘ denotes ‘less than’, ‘x’ denotes ‘not greater than’, ‘/’ denotes ‘not less than’; then choose statement in the following question-
a – b – c implies:

a. a – b + c
b. b + a – c
c. b x c + a
d. a + b / c
Ans.:-b.
Explanation:-
Apply all these condition in the given problem-
a – b – c = > a < b < c ——(i);
a – b + c = > a < b > c , which is not true.
b + a – c = > b > a <c , which is true.

9. Select the correct set of symbols, which will fit in the given equation?
24  2  6  30  6 = 32

a. *, -, /, +
b. *, /, +, –
c. *, +, -, /
d. /, -, +, *
Ans.:- b.

Army General Duty sample paper
Explanation:-
 Applying all of the given option in sequence in the given number equation-
Option (a.): 
= 24 * 2 – 6 / 30 + 6
= 48 – 0.20 + 6 = 53.80, which is not true.
Option (b.): 
= 24 * 2 / 6 + 30 – 6
= 48 / 6 + 30 -6
= 8 + 30 -6 = 32, which is true.

10. If `+’ means `x’, `-‘ means `÷’, `x’ means `-‘and `÷’ means `+’, then what will be the value of
32 ÷ 8 – 2 x 3 + 8 = ?

a. 8
b. 12
c. 18
d. None of these
Ans.:-b.
Explanation:- 

= 32 ÷ 8 – 2 x 3 + 8;
Replace the sign as per the question and apply BODMAS rule-
= 32 + 8 / 2 – 3 x 8;
= 32 + 4 -24;
= 12

Army General Duty sample paper Army General Duty sample paper

  Army General Duty sample paper

 

इन्हें भी देखे:-

 

 

 ध्यान दे :–  दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या eBook की आपको आवश्यकता है तो आप निचे comment कर सकते है. आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप comment कर सकते है. हमारा post अगर आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करे और उनकी सहायता करे. आप हमसे Facebook page से भी जुड़ सकते है Daily updates के लिए।

 ध्यान दे :–  नीचे दिए गए Facebook, Whatsapp बटन के माध्यम से आप इसे Share भी कर सकते है, यदि आपको इसी तरह की PDF रोज चाहिये तो आप नीचें दिए गये बेल आइकॉन पे click कर डेली PDF आसानी से प्राप्त कर सकते है | 

 Disclaimer:-  www.sarkaribookstore.com केवल Educational Purposeशिक्षा क्षेत्र के लिए बनाई गई है, तथा इस पर उपलब्ध कुछ पुस्तक ,Notes,PDF Material,Books का मालिक नहीं है, न ही बनाया और न ही स्कैन किया है। हम सिर्फ Internet पर पहले से उपलब्ध Link और Material प्रदान करते हैं। यदि किसी भी तरह से यह कानून का उल्लंघन करता है या कोई समस्या है तो कृपया हमें Mail करें।

gmail = [email protected]

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!